كدام لوله ها در صنعت پتروشيمي، نفت و گاز كاربرد دارند؟

ساخت وبلاگ

لوله‌هاي مناسب براي استفاده در صنايع نفت و گاز

در صنايع نفت و گاز از لوله‌ها براي انتقال سيالات بهره مي‌برند. در صنعت پتروشيمي محصولات متنوعي در طي فرايندهاي گوناگون از نفت و گاز توليد مي‌شوند. بنابراين، پتروشيمي از آن صنايعي است كه براي انتقال نفت و گاز، براي پياده‌سازي عمليات و اقدامات مختلف به خطوط لوله مناسب نياز دارد. لوله‌هاي مناسب در اين حوزه شامل چه مواردي مي‌شود؟ لوله‌هاي فولادي در انواع مختلف:

لوله درزدار جوش مستقيم؛

لوله بدون درز (لوله مانيسمان)؛

 لوله درز ماهيچه‌اي جوش مستقيم.

لوله درزدار جوش مستقيم

لوله‌هاي درزدار جوش مستقيم به كمك كويل‌ها توليد مي‌شوند. فرايند توليدشان به اين صورت است كه ابتدا كويل باز و برش داده مي‌شود. در نهايت، شكل لوله مي‌گيرد و لبه‌هاي آن هم از راه جوش الكتريكي به هم متصل مي‌شوند. از انواع پركاربرد لوله درزدار مي‌توان به لوله‌هاي استنلس استيل A312  و لوله كربن استيل ASME A53   اشاره كرد.

لوله بدون درز يا لوله مانيسمان

لوله‌هاي مانيسمان هم از موارد كاربردي در صنايع پتروشيمي هستند. اين لوله‌ها فاقد درز در بدنه‌اند. در واقع، تفاوت لوله درزدار و بدون درز در همين كيفيت فيزيكي‌شان است. لوله‌هاي بدون درز يا مانيسمان استحكام زيادي هم دارند. نبود هيچ‌گونه درزي روي آنها باعث مي‌شود كه مقاومت زيادي از خود نشان بدهند. فرايند توليد لوله‌هاي مانيسمان هم با برش‌دادن شمش‌هاي فلزي شروع مي شود. پس از اين مرحله، شمش‌هاي برش‌داده‌ شده را در كوره‌هايي وارد مي‌كنند و اجازه مي‌دهند كه شمش‌ها گرم شوند و به نقطه ذوب‌شدن برسند. سوخت كوره‌ها هم از گاز تأمين مي‌شود. در انتها، از دستگاه‌هايي براي گردكردن لوله استفاده مي‌كنند و آن را به شكلي قابل‌استفاده جهت انتقال سيالات مختلف درمي‌آورند. لوله‌هاي بدون درز يا همان مانيسمان را در طول‌هاي ۶ و ۱۲ متري برش مي‌دهند. كاركرد لوله مانيسمان در صنايع نفت و گاز پرشمار است. براي مثال، در زمينه‌هاي زير از اين محصول استفاده مي‌شود:

OCTG- صنايع بالادستي؛

انتقال و پخش سيالاتي مانند نفت، گاز، بخار و اسيدها - صنايع ميان‌دستي؛

صنايع لوله‌كشي براي پالايش نفت، گاز و محصولات جانبي آنها – صنايع پايين‌دستي؛

لوله‌گذاري و لوله‌كشي براي كاربردهاي عمومي و خدمات همگاني.

آيرومارت

لوله درز ماهيچه‌اي جوش مستقيم

از لوله‌هاي پركاربرد ديگر در صنايع نفت و گاز بايد به لوله‌هاي درز ماهيچه‌اي جوش مستقيم اشاره كنيم. با برش‌دادن، خم‌كردن و جوش‌دادن ورقه‌هاي فولادي، اين لوله‌ها توليد مي‌شوند. روش‌هاي توليد متنوع هستند و شامل يك يا دو خط جوش مستقيم و درز مارپيچي مي‌شوند. لوله‌هاي درز ماهيچه‌اي جوش مستقيم را با ورقه‌هايي از جنس فولاد مي‌سازند اما لوله‌هاي درزدار جوش مستقيم را از كويل‌هاي فولادي تهيه مي‌كنند.

در مقايسه لوله‌هاي مختلف پركاربرد در صنايع پتروشيمي به اين نتيجه مي‌رسيم كه لوله‌هاي درزدار نسبت به موارد بدون درز از مقاومت كمتري برخوردارند. البته اين روزها، به كمك روش‌هاي جوش جديد، كيفيت لوله‌هاي درزدار هم به‌شدت بهبود پيدا كرده است. با اين حال، شايد در بسياري از موارد، استفاده از لوله‌هاي بدون درز ترجيح داده شود.

 

تفاوت لوله درزدار و بدون درز

درباره تفاوت لوله مانيسمان و موارد درزدار گفته شد. لوله‌هاي بدون درز از راه نورد يا كشش شمش توليد مي‌شوند و لوله‌هاي جوشي را با رول‌كردن و جوش‌دادن دو سر ورق مي‌سازند. اين تفاوت فيزيكي روي مقاومت و قيمت لوله‌ها اثر دارد. به‌عبارت بهتر، لوله‌هاي بدون درز هم مقاومت بيشتري دارند و هم قيمتشان بالاتر است. به‌طور كلي، قيمت لوله مانيسمان ۲۰ تا ۳۰درصد از موارد ديگر بيشتر است. كيفيت بهتر لوله‌هاي بدون درز در كنار انحصاري كه در توليدشان وجود دارد، باعث اين تفاوت قيمت مي‌شود.

فرايند ساخت و توليد لوله مانيسمان پيچيده‌تر از موارد درزدار است. ضمن اينكه تعداد كارخانه‌هاي توليدي آن هم محدود هستند و اين‌ها موجب افزايش قيمت مي‌شود. قيمت لوله‌هاي مانيسمان در گروي جنس آلياژ به‌كاررفته در ساخت آنها هم هست. اين لوله‌ها در كشورهاي مختلفي نظير آلمان، روسيه و البته ايران توليد مي‌شوند.

در انتخاب لوله‌هاي فولادي به چه چيزهايي توجه مي‌شود؟

براي انتخاب بهترين لوله‌هاي فولادي، احتياج به آگاهي درباره خواسته‌ها و نيازهاي هر پروژه وجود دارد. مهم است كه دماي سيالات عبوري از لوله‌ها مشخص باشد. علاوه بر آن، موقعيت كارگذاشتن لوله‌ها هم مي‌تواند در تعيين نوعشان نقش پيدا كند. دوام و كاركرد سيستم لوله‌كشي تا حد زيادي در گروي انتخاب مناسب‌ترين گزينه براي پيش‌برد پروژه است. اما به‌طور كلي، لوله‌هاي فولادي مقاومت كششي و فشاري بالايي دارند. براي همين مي‌توانند در پروژه‌هاي مختلف پتروشيمي به كار روند.

بنا به فرايندهايي كه قرار است در صنايع مرتبط با نفت و گاز صورت بگيرد، موارد ديگري هم در انتخاب لوله در نظر گرفته مي‌شود. چه مواردي؟ ضخامت لوله‌ها، درزداربودن يا بدون‌درزبودن آنها. قطر لوله‌ها هم عامل مهم ديگري است كه در فرايند تصميم‌گيري و انتخاب، مهم به‌شمار مي‌رود.

صنايع پتروشيمي بسيار حساس و پرهزينه‌اند. هرگونه اشتباه در انتخاب بهترين ابزارها براي اجرا و كنترل فرايندهاي مختلف مي‌تواند هزينه‌هاي بسيار هنگفت و سنگيني را به‌همراه داشته باشد. براي همين است كه وجود نگاهي مهندسي و تخصصي در كنار بهره‌مندي از تجربه‌هاي اجرايي در زمان تصميم‌گيري براي انتخاب بهترين لوله‌ها نقش بسيار پراهميتي دارد.

آيرومات

در آخر

لوله‌هاي فولادي در صنايع پتروشيمي و براي انتقال سيالات در حوزه نفت و گاز استفاده مي‌شوند. اين لوله‌ها بنا به كاربردشان در شكل‌ها و با طراحي‌هاي مختلفي در بازار موجودند. از آنجا كه پايه توليدشان فولاد است، نوسانات بازار فلزات مي‌تواند روي قيمت آنها اثرگذاري مستقيم داشته باشد. افرادي كه در حوزه توليد يا خريد اين لوله‌ها فعاليت مي‌كنند، با رصد بازار فلزات و آگاهي از قيمت‌هاي روز مقاطع فولادي مي‌توانند برآوردهاي بهتري براي مديريت پروژه‌هايشان داشته باشند و از قيمت لوله گاز و موارد مشابه باخبر شوند.

 

يكي از شركت‌هايي كه در خصوص اطلاع‌رساني و استعلام قيمت فلزات، حضوري فعال و پررنگ دارد، شركت پيشرو صنعت نفت آسيا (آيرومارت) است. اين شركت علاوه بر اينكه قيمت‌ها در بازار فلزات را در قالبي به‌روز و درست ارائه مي‌كند در حوزه تأمين و بازرگاني مقاطع فولادي هم فعاليت دارد. شركت خوش‌نام آيرومارت را به‌خاطر داشته باشيد و روي خدماتش حساب كنيد.

منبع:https://www.naftonline.ir/ مقالات...

ما را در سایت مقالات دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : admin sobhannn بازدید : 94 تاريخ : پنجشنبه 10 آذر 1401 ساعت: 15:17